A sign készítés és nagyformátumú nyomtatás magazinja

Pillangóhatást indíthat el a PaPillOn?

A raklapok az árumozgatás egyik leghasznosabb eszközei. Ha a logiszti­kai fontosságukat röviden szeretnénk érzékeltetni, akkor nélkülözhetetlennek, ha hosszabban, akkor nagyon nélkülöz­hetetlennek írhatnánk le őket. Ebből adódóan a raklapokat érintő fejleszté­sek, változtatások komoly hatást gyako­rolhatnak az egész ellátási láncra.

Legyen szó anyaghasználatról, technológiai újításról pillangóeffektus-szerűen gyűrűzhet tovább a rendszer egészére és hosszú távon nagymértékben módosíthat­ja annak működését. Gondoljunk bele, micsoda ered­ményeket hoznak a hatékonyságot, fenntarthatóságot érintő átalakítások! Ezt példázza a DS Smith 100%-ban újrahasznosított, papír alapú raklapja, a PaPillOn, mely fenntartható, és számos szempontból meghaladja elődjeit. Erről az egyedülálló iparági újításról Cserven­ka Béla Sales Manager mesélt nekünk.

Gazdasági szakemberek szerint az elmúlt években többszörösére gyorsult a cégeknél bevezetett innovációk üteme és száma. Ebből mi érezhető a raklapok területén?

A raklappiacon jelenleg olyan átalakulásokat látunk, amit jó ideje nem tapasztaltunk. Nagyon gyorsan változnak a körülmények, köszönhetően a faanyagok extrém áremelkedésének, illetve most már hiányának. Épp ezért egyre nagyobb igény merül fel alternatív raklap megoldások iránt. A DS Smithnél több éve dol­gozunk a fa raklapokkal összevethető tulajdonságokkal bíró, ugyanakkor környezettudatosabb, higiénikusabb és a felhasználhatóság szempontjából biztonságosabb papírraklapok piaci bevezetésén, melyek kapcsán talán nem túlzás azt mondani, hogy sikerült ismét évekkel korábban elővételezni Vevőink változó igényeit.

Mi a szerepe a raklap megoldásoknak a csomagolóiparban?

A raklapok szerepe kettős. Egyfelől több termék, vagy doboz kisebb-nagyobb halmazban történő mozgatását és raktározását szolgálja, másfelől pedig az egyszerű és standardizált mozgathatóságot támogatja.

Hogyan született meg a PaPillOn?

A DS Smithnél folyamatosan azon dolgozunk, hogy a globális megatrendeket figyelve elővételezzük a Vevőink folyamatosan változó csomagolási igényeit és előremutató, innovatív csomagolási megoldáso­kat fejlesszünk. Tekintve, hogy a raklapok szerepe és funkciója a jelenlegi ellátási láncok többségében megkerülhetetlen, korán felismertük, hogy a leginkább elterjedt fa raklap megoldások mellett szükség lesz egy fenntarthatóbb, higiénikusabb és számos esetben költséghatékonyabb megoldásra. A korábban piacon elérhető papírraklap megoldások többsége csak na­gyon korlátozottan volt használható.

Ezért célunk volt egy minden korábbinál erősebb és szélesebb körben alkalmazható megoldás kidolgozása – mely kapcsán nemzetközi technológiai innovációkra és jelentős nemzetközi mérnöki munkára is alapoz­tunk -, ennek. eredményeként létrehozzunk egy, az EUR/EPAL fa raklapnak megfelelő konstrukciót, de annál nagyságrendekkel könnyebb, fenntarthatóbb és balesetvédelmi szempontból is előnyösebb raklap megoldást, ami ráadásul teljes mértékben és nagyon könnyen újrahasznosítható. Azonban nem álltunk meg itt, a raklap alapját képező csőszerű profilból további innovatív termékeket dolgoztunk ki: a hagyományos fa és pozdojra tetőrácsok kiváltására alkalmas TopDeck terméket – ami biztonságosan fedi és védi a termé­ket felülről és oldalról -, valamint a vevőink igényei szerint alakítható csomagolási megoldásokat, például konténereket, melyek többsége a jelenleg használt fa komponensek kiváltására szolgálnak.

Az eredeti céljainkkal összhangban a PaPillOn raklap nagy teherbírású, statikusan akár 700kg-ot is képes biztonságosan megtartani és a dinamikus terhelhe­tősége is kiemelkedően magas. A raklapok pontos terhelhetősége a felhasználás körülményei befolyásol­ják (polcos tárolás, speciális logisztikai berendezések, anyagmozgató eszközök, stb.), de tudomásunk szerint jelenleg a PaPillOn az elérhető legerősebb papír alapú raklap a piacon. A konténer egyutas és többutas használatra is optimalizálható, emellett méretben és kivitelben rugalmasan testre szabható az adott ellátási láncra. A standard termékeket automatizált nagyüzemi körülmények között gyártjuk füzesabonyi gyárunkban.

Egy papírból készült raklap hogyan tudja garantálni a terhelhetőséget? Van rá bizonyíték?

A PaPillOn profilok megalkotásánál egy, a papír csövek gyártásánál már ismert technológiából indultunk ki, melynek során papír rétegeket ragasztunk egymásra. Itt azonban véget is ér az egyezés, ugyanis ezekből az egymásra ragasztott rétegekből a PaPillOn esetében egy közepén is merevített téglalap alapú hasábot képzünk. Ez a geometria biztosítja a kiemelkedő te­herbírást, melyre vonatkozóan természetesen számos laboratóriumi mérést és tesztet végeztünk a győri Széchenyi István Egyetem Csomagolás és Környezetál­lósági Vizsgálólaboratóriuma bevonásával és szakmai támogatásával, kitűnő eredményekkel.

Működés szempontjából hozzá tud-e tenni a PaPillOn a folyamatok gördülékenyebbé tételéhez?

Igen, a PaPillon raklapok ugyanúgy használhatóak, mint az EUR/EPAL raklapok, azonban az alapanyagok elérhetősége sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a fa, így könnyíteni és hatékonyabbá tudja tenni a logiszti­kai folyamatokat.

Milyen esetekben lehet igazán jó választás a PaPillOn bevezetése?

- Hirdetés -

Olyan közegben, ahol kiemelkedően fontos a tiszta­ság és csíramentesség, kiváló megoldás a PaPillOn. A megfelelő konstrukciót kiválasztva a polcos tároló rendszerben akár 500kg-ot, földön tárolva pedig akár 700kg-ot is elbír, így más területeken is megfelelő választás lehet. A termék jellegéből fakadóan ugyan­akkor körültekintőnek kell lenni, amennyiben a raklap közvetlenül vízzel érintkezhet.

Hogyan fogadják a PaPillOnt a vevők? Kiépült-e már a bizalom a fa helyettesítő lehetőségek iránt?

Egy új megoldás bevezetése mindig izgalmas feladat és kihívás, különösen, ha egy olyan általánosan elfo­gadott és logisztikai területen megkerülhetetlenként kezelt termékről beszélünk, mint a fa raklap. Azonban csakúgy, mint az élet számos más területén, a változó vevői elvárások és körülmények új megoldásokért ki­áltanak, és ilyen szempontból jól érzékelhető az egyre növekvő igény a termékeink iránt. Számos nemzetközi és hazai vállalat választotta a PaPillOn papírraklapo­kat a termékek biztonságos és összességében költ­séghatékonyabb szállításához. Az elmúlt időszakban a fa alapanyagok árában bekövetkezett ugrásszerű növekedés és ezáltal a fa raklapok történelmi csúcsot jelentő piaci ára szintén hozzájárul a papírraklapok iránti kereslet növekedéséhez, hiszen a papírraklapok a költségek tekintetében is egyértelműen vonzó alter­natívát képeznek a fa raklapokhoz képest.

A PaPillOn kialakítása megfelel minden szabványnak?

A PaPillOn raklap konstrukcióját úgy fejlesztettük ki, hogy működjön minden olyan automata (görgőpályás, lézerérzékelős) rendszeren, melyen az EUR/EPAL fa paletták működnek.

Mit érdemes tudni, figyelembe venni a PaPillOn kezeléséről az alapanyagból adódóan?

Pontosan olyan tárolási feltételek szükségeltetnek a PaPillOn raklapokhoz, amelyeket a hullámpapír csomagolóanyagoknál is biztosítani kell. A szabadtéri tárolás nem javasolt annak érdekében, hogy a szerke­zet minél hosszabb ideig megóvható legyen.

De ez már csak a raklap tisztaságának, csíramentessé­gének megőrzése miatt sem javallott. A fröccsenő víz nem tesz kárt a PaPillOn-ban, így például, ha esőben kell lerakodni a kamiont, kiállja a konstrukció. A sérü­lékenység egyéb esetben csak akkor áll fenn, ha nem rendeltetésszerűen használják.

Milyen szerepe lehet a PaPillOnnak az ellátási láncban, logisztika, szállítmányozás területen?

Amennyiben megoldható a PaPillOn raklapok rak­tárban történő visszagyűjtése, úgy akár visszaforgó csomagolóanyagként is használhatóak. Füzesabonyi gyárunkban vannak olyan paletták, amelyeket már több, mint 2 éve használunk belső anyagmozgatásra – jól bizonyítja a hosszú távú használati lehetőséget. Emellett a tengerentúli, konténeres szállításoknál is kiváló választás lehet. Különösen ott, ahol nem prefe­rált, vagy egyenesen tilos a fa raklapok használata.

Mindezek mellett különösen fontos értéke a PaPillOn­nak, hogy fenntartható raklap megoldás, amely 100%- ban újrahasznosított papírból készül, gyártása során kizárólag környezetbarát anyagokat használunk fel. Az alapanyagához nem szükséges további erőforrás felélése, mi több, körforgásos rendszerbe illeszthető azáltal, hogy újrahasznosítása jóval egyszerűbb hagyo­mányos társaihoz képest.

TÉNYEK A PAPILLONRÓL

(Csak a standard méretekre vonatkozik)

Szélesség: 800 mm
Hossz: 1200 mm
Magasság: 144 mm
Súly: 7-10 kg (végleges szerkezettől függően)
Emelés: mind a 4 irányból lehetséges
Rakodási súly: legfeljebb 700 kg
Tárolás: padlón vagy polcokon
Szállítás: illeszkedik targoncákhoz, raklapemelőhöz, szállítószalag-rendszerekhez
Alapanyag: 100 %-ban újrahasznosított papír, vízbázisú ragasztó

#Print&Packtech

- Hirdetés -

Sign&Display