EPSON újdonságok: A japán gyártó több fejlesztését is bemutatta a legnagyobb nyomda ipari kiállításon

Mint minden alkalommal az idei DRUPA-ra is igyekeztek újdonságokkal készülni a gyártók, így természetesen az EPSON standján is a legfrissebb modellekkel, koncepciókkal találkozhattak a látogatók.

Talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartott EPSON nyomtató a SureColor SC-V1000-es UV-LED tárgynyomtató volt, amelyet kifejezetten promóciós termékek gyártásával foglalkozó kisvállalkozások igé­nyeire szabva alkottak meg a japán gyártó mérnökei.

A rendkívül kompakt méretű, A4-es munkafelület­tel rendelkező nyomtató, 70 mm anyagvastagságig bármilyen hordozófelületre képes nyomtatni, többek között akril, üveg, PVC, fém, fa vagy akár kő alapanya­gokra. Ezáltal még szélesebb termékpaletta gyártásá­ra kínál lehetőséget a vállalkozások számára.

A CMYK, plusz fehér színeket és lakkot tartalmazó integrált tintatartályokkal rendelkező eszköz pontos és részletes nyomtatási képet produkál, amelynek paraméterei egyszerűen testre szabhatók.

Az új nyomtató könnyen kezelhető és karbantartható megoldásokat kínál, mint például az érintőképernyős kezelőfelületen keresztül aktiválható automatikus tisztítórendszer vagy a tinták könnyű cseréjét biztosí­tó EPSON Replaceble Ink Pack Systam technológia.

A felhasználóbarát üzemeltetés elsődleges szempont volt a nyomtató kifejlesztése során. Alapfelszereltség a beépített légszűrőrendszer és a szagcsökkentő funkció is, ezáltal bármilyen beltéri helyiségben biz­tonsággal üzemeltethető és elhelyezhető tárgynyom­tatót kínál az EPSON.

A külső tintatartályos megoldás nem számít újkele­tűnek az EPSON nyomtatók esetén, ami mára már a széles formátumú nyomtatók esetén is egyre inkább elterjedté vált. A legújabb 160 cm szélességű SureColor SC-P20500-as nagyformátumú nyomtató nem csupán poszterek, plakátok nyomtatására alkalmas, de gyorsan, precízen és leginkább a korábbi modellhez képest költséghatékonyan képes művészi igényeknek is megfelelő fotóminőségű nyomtatásra. A drupa-ra látogatók itt találkozhattak először a számos fejlesztésen átesett széles formátumú nyom­tatóval. A legfontosabb a több mint másfél literes nagy tinta kapacitású, külső tintatartályos megoldás legnagyobb előnye, hogy hozzávetőlegesen a felére csökkenti a tintacserék számát, ezáltal is növelve a termelékenységet és a nyomtatásra fordítható mun­kaórák számát. A 12 színes tintakészlet a light színek mellett a még nagyobb színterek megjelenítésére alkalmas narancssárga, zöld színek mellett matt és fényes fekete színeket is tartalmaz. Az úgynevezett „bevonat mód” pedig kontrasztosabb tónusokat, valamint a fényes, félfényes nyomathordozókra történő nyomtatás során a bronzosodás hatásának csökkentését. A SureColor SC-P20500-as fúvókaelle­nőrző funkciója nyomtatás közben automatikusan észleli az eltömődött fúvókákat, amelyeket rögtön be is helyettesít. A nyomtatás befejezését követően pedig azonnal tisztítást végez a további eltömődések elkerülése érdekében. A nyomtató burkolatának új formai kialakítása tovább fokozza a porvédelmet, amely szintén hozzájárul az új nyomtató termelékeny­ségéhez, hiszen ezzel is csökkenthető a nemkívánatos porszemek bejutása a nyomtatási felületre, amely által a hibás nyomatok száma minimalizálható. Érde­kessége az új energiahatékony nyomtatónak, hogy a környezeti terhelések minimalizálását csökkentő törekvéseknek megfelelően ez a nyomtató már 30%- ban újrahasznosított alapanyagokból készül.

Az EPSON mindig is elkötelezett volt a színhelyes és a precíz nyomtatás iránt! Ez a törekvés hívta életre az EPSON színmérő eszközének az SD-10 spektrofoto­méternek a kifejlesztését is, amely most egy konzolos mérőasztal kiegészítőt is kapott. Az új eszközt először idén Áprilisban a tengerentúlon mutatta be az EPSON, azonban a drupa-n már az európai közönség is talál­kozhatott vele.

A mérőeszköz az új kiegészítővel gyors és egyszerű, automatizált színmérést tesz lehetővé. A tartozék segít gyorsan elérni a pontos, konzisztens és megis­mételhető színeket, függetlenül a változó nyomtatási körülményektől. Csekély színkezelési ismeretek mellett is jobb színmérési és szabályozási feladatokra tervezték, így bárki könnyen hozhat létre ICC profi­lokat, a színek pontos reprodukálásához, az EPSON nyomtatási technológia alkalmazása mellett, legyen szó, eco-solvent, vízbázisú gyanta alapú vagy akár UV-LED nyomtatási technológiákról.

Az SD-10 spektrofotométer a kor kihívásainak meg­felelően mobilalkalmazás segítségével is támogatja a színméréseket. Segítségével színkönyvtárakat, színpalettákat hozhatunk létre, valamint a PANTONE színek minél pontosabb párosításához és rögzítésé­hez ezeket el is tárolhatjuk. A megnövekedett áruforgalom, az egyre növekvő igények a csomagolásipar területén is újabb kihí­vásokat jelentenek. Így van ez a logisztika, a kis és közepes méretű termelő vállalatok és gyártok esetén is, akiknek a saját gyártókapacitás jelenthet gyors és költséghatékony megoldást a címkegyártások terén. Az igény szerinti címkenyomtatási eljárás előnyei az EPSON címkenyomtatási technológiájának az alapja, amelyre építve már számos modellel találkozhatott a nagyközönség. Ennek a portfóliónak a legújabb darabja a ColorWorks C8000e ipari címkenyomtató is.

A fejlett funkciók széles skáláját kínáló új, csúcska­tegóriás címkenyomtató az elődje sikereire építve a nagy volumenű címkenyomtatási igényeknek is megfelel, olyan iparágakban mint az élelmiszeripar, a vegyipar vagy akár a logisztika. A termelékenység mellett a nyomtatási minőség, továbbra is kiemelke­dő cél az EPSON címkenyomtatási technológiájának, így akár 1200×600 dpi felbontású nyomtatási képes­ségre is lehetőséget biztosít.

A nagy gyártókapacitás ellenére a ColorWorks C8000- es meglepően kis helyigényű és kompakt, így egysze­rűbben integrálható új vagy már meglévő infrastruk­túrákba. Emellett az új címkenyomtató kialakítását is megváltoztatta az EPSON. A nyomtató oldaláról tette hozzáférhetővé és cserélhetővé nagy tintakapaci­tású tasakokat, valamint az egyoldalas kialakítás a nyomtatható címketekercsek cseréjét is gyorsan és zökkenőmentesen teszi lehetővé.

Az egyszerűsített nyomtató kezelés és karbantartás mellett továbbfejlesztett csatlakozási lehetőségeket is kínál az új címkenyomtató, beleértve, az USB 3.0-t, a nagysebességű Ethernetet, a WiFi-t és a I/O portot. Meglévő szoftver környezetbe is könnyen illeszthető, míg a ZPL és az ESC/Label támogatás biztosítja az egyszerű és zökkenőmentes integrációt, akár SAP infrastruktúrába is, az ABAP illesztőprogram segítsé­gével, ERP közvetlen nyomtatáshoz.

A számos technikai fejlesztést bemutató modellek európai értékesítése már elkezdődött, azonban lesz olyan, amelyek hazai megjelenésére még az őszi idő­szakig várnunk kell. Biztató, hogy távlati célokat kitűz­ve a japán gyártó egy koncepció nyomtatót is bemuta­tott a standján, amely a széles formátumú nyomtatási területen lesz új kihívója a többi gyártónak.

Sign&Display magazin