Nulláról a csúcsra: ezek kellenek egy sikeres reklámdekorációs vállalkozáshoz

Hogyan lehet egy reklámdekorációs vállalkozást a nulláról felépíteni, különösen egy olyan piacon, ahol már az indulás is akadályokba ütközik? Mikó Tamás vállalkozásának, az XLDM felépítése adhat választ ezekre a kérdésekre. A történet inspiráló lehet azok számára, akik a kreatív, a kitartó és szorgalmas mun­ka eredményeit fontosnak tartják.

Mikó Tamás 2018-ban döntött úgy, hogy saját vál­lalkozásában folytatja karrierjét. Hatéves szakmai tapasztalatot szerzett egy osztrák vállalatnál, ahol az iparág különböző szegmenseiben dolgozott. Ezek között szerepelt a széles formátumú nyomtatás és a CNC vágás is. Munkái során több nagy teljesítményű nyomdagépet és vágógépet is kezelt – leginkább a HP és Kongsberg berendezéseit –, az ebből merített tu­dás meghatározó volt számára, amikor később saját vállalkozást indított Sopronban.

Az első lépések megtételében viszont fontos volt, hogy a meglévő kapcsolati hálójára magabiztosan támaszkodhatott. Ügyfelek tekintetében komoly hát­térrel rendelkezett, illetve olyan beszállítókkal tartotta a kapcsolatot, amelyek elengedhetetlenek voltak az induláshoz. Ilyen volt többek között a Fortuna Digital Kft. is, ami az alapanyagok és a nyomdagépek terüle­tén biztosított megoldásokat számára. „A Fortuna Digital Kft. kulcsfontosságú volt a fejlő­dés szempontjából” – mondja Mikó Tamás. „Már korábban is kapcsolatban álltam a szakembereikkel az előző munkáimnak köszönhetően. De formálisan 2023-ban kezdtünk együttműködni, amikor új gépre volt szükségünk. Akkor egy HP Latex 800W nyomda­gépbe ruháztunk be. Azóta pedig számos más eszközt is beszereztünk, például egy UV-LED nyomtatót.”

GRANDIÓZUS PROJEKTEK KÜLFÖLDÖN

Az XLMDolyan ügynökségekkel dolgozik együtt, amelyek lehetőséget nyújtanak látványos és szakmai kihívásokban gazdag projektek kivitelezésére. Például egy nagyobb üzletlánc boltjainak dekorálását végzik Ausztriában. Mikó Tamás szerint a siker kulcsa a gyor­saság és a precizitás, ezek miatt grandiózus projektek kivitelezésével is megbízzák őket.

„Az egyik legemlékezetesebb munkánk egy 180 négyzetméteres felület teljes dekorálása volt. Ez leginkább azért jelentett kihívást, mert mindössze egyetlen éjszaka, szűkös határidő betartásával kellett elkészülni. A megbízó már az elején leszögezte, hogy ezt a projektet még nem sikerült egyetlen vállalkozás­nak sem egyben elvégeznie, ezért a mi sikerünkben sem bízott. A professzionális csapatnak köszönhető­en viszont időben elkészültünk. Ez pedig megnyitotta számunkra az utat az ilyen jellegű projektek felé” – emeli ki.

A GYORSASÁG NEM MEGY A MINŐSÉG ROVÁSÁRA, SŐT!

XLMD a kihívások sikeres megoldása által bizonyította, hogy felkészült és szakértő a reklámdekorációs piacon.

Mint minden vállalkozás életében, náluk is fontos a folyamatos fejlesztés, hiszen egyrészt a minőségi, gyorsan kivitelezett munkák elégedettséget okoznak az ügyfeleknek, másrészt pedig a földrajzi elhelyezke­désnek köszönhetően főleg Ausztriában dolgoznak, ahol egyfajta elvárás a „zöld” technológia használata.

Mikó Tamás elmondása szerint a HP latex és UV-LED technológiák lehetővé teszik, hogy nagyobb pro­jekteken dolgozzanak, és a gyorsaság ne menjen a minőség rovására.

„Jelenleg is több száz négyzetméterre vonatkozó projektet valósítunk meg Ausztria húsz különböző helyszínén.

A kapacitásunknak köszönhetően a munkáink mintegy 90 százaléka Ausztriában zajlik, de vannak magyar ügyfeleink is, akik az ország egész területén tevékenykednek” – hangsúlyozza.

Mikó Tamás elmondta, hogy korábban dolgoztak eco-solvent nyomtatóval is, ám az a száradási idő miatt nehézséget okozott. Ráadásul a laminálási fo­lyamat szintén hátráltató tényező volt. Emiatt döntött először a latex technológia mellett, amely utat nyitott a hatékony munkavégzés irányába. A HP Latex 800W pedig az élénk színek és a „legfehérebb fehér” produ­kálásával látványossá teszi a nyomatokat.

JÖVŐÁLLÓ VÁLLALKOZÁS

A jövőre nézve Mikó Tamás továbbra is az innováció és a technológiai fejlesztések mellett teszi le a voksát. A Fortuna Digital Kft. csapatával való együttműködésük révén újabb és újabb eszközökkel bővítik a géppark­jukat, ami lehetővé teszi számukra, hogy még hatéko­nyabban és környezetbarát módon dolgozhassanak.

Mikó Tamás története inspiráló példája annak, ho­gyan lehet egy vállalkozást a nulláról felépíteni kitartó munkával, szakértelemmel és folyamatos fejlődéssel. Sikere igazolja, hogy a nehézségek leküzdhetők, és a piacon maradás kulcsa az innováció és a minőség iránti elkötelezettség. Egészen friss példa, hogy a napokban újabb beruházás történt, és a Fortuna Digitaltól egy Kongsberg C64 táblavágógépet is besze­reztek.

Fortuna Digital